Kövess minket!

Vargáné Dánics Izabella

Müvészetterápia

Felsőfokú tanulmányaimat Kárpátalján kezdtem, édesanyám nyomdokaiba lépve pedagógusnak tanultam a Munkácsi Állami Egyetemen, majd a mesterképzést a Kijevi M.P. Drahománov Nemzetközi Pedagógiai Egyetemen végeztem el. Egyik munkahelyemen felajánlották, hogy képződjem mentálhigiénés irányba. Akkor még a szó jelentését sem értettem, de belevágtam. Később kiderült, hogy ez volt életem egyik legjobb döntése.
Mentálhigiénés tanulmányaim első felében Angliában éltem, ingáztam az egyetem és a munkahelyem, Budapest és London között. Miután “beleszerettem” ebbe a szemléletbe, Budapestre költöztem és tovább tanultam Szocio- és művészetterápiás csoportvezető végzettséget szereztem. Majd a SOTE mesterképzésen elvégeztem a Mentálhigiénés Családtudományi és Családterápiás szakember szakot.

Művészetterápia
Komplex művészetterápiás csoport célja elsősorban a közös alkotásokon keresztül eljutni az önkifejezésig, saját belső folyamataink egyre jobb megértéséig – ezáltal saját működésünk kézben tartása, kompetenciáink növelése.

A módszer lényegéről:
A csoportban a közös alkotás nagy szerepet kap. A magunkhoz és egymáshoz való kreatív és elfogadó kapcsolódáshoz a művészetterápiát hívjuk segítségül, egy védett, minősítés nélküli, elfogadó térben. Négyféle különböző technikát (képzőművészet, mozgás, zene, encounter) egymásra építve alkalmazok a folyamat során. Ezek a csoporthelyzetek nem annyira az értelmezést, mint inkább a jelenségek megragadását és megfogalmazhatóságát, esetenként megértését célozzák. Nagy teret kap a szabad alkotás és a közös beszélgetés, az alkotásokat eszközként használjuk személyiségünk mélyebb rétegeinek a megértéséhez.Tematikus felépítettségével, ami rugalmasan igazodik a csoport igényeihez, elemző úton vezeti végig a csoporttagokat, amiben nyilvánvalóvá válhat a résztvevők számára, hogy semmilyen megnyilvánulás nem véletlenszerű, és a lelki összefüggéseknek több rétege is létezik egy adott pillanatban, és a csoporttagok egymás számára mintaként nyújtják a problémák megfogalmazhatóságát. Az alkotás, formákkal, színekkel, anyagokkal való találkozás oldja a feszültséget és segít távolságból ránézni az adott helyzetre, míg a hasonló helyzetben lévő csoporttársak inspirációt, támogatást, új szempontokat, visszajelzéseket adnak. Csoporttitok fontos része a folyamatnak, ami annyit jelent, hogy ami a csoportban elhangzik, az ott is marad. Minden eszköz biztosított a folyamat során.

 

Elérhető: Budapest, XVIII. kerület 

Vargáné Danics Izabella